Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Επισκέπτες (!!!) καταστρέφουν το Καλογερικό γεφύρι


Φωτογραφία ντροπής / Επισκέπτες (!!!) καταστρέφουν το Καλογερικό γεφύρι
..από εφημ."Ηπειρωτικός Αγών" / Σωτήρης Αργύρης

Στην τύχη τους έχουν αφήσει οι αρμόδιοι την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου, με αποτέλεσμα μνημεία της περιοχής να υποβαθμίζονται καθημερινά.







Απορημένοι οι περισσότεροι επισκέπτες βλέπουν το Τρίτοξο γεφύρι να καταστρέφεται και την πολιτιστική του Ζαγορίου να υποβαθμίζεται με ταχείς ρυθμούς




Διαρκής υποβάθμιση 
Μια επίσκεψη στα σημαντικότερα από αρχιτεκτονική άποψη πέτρινα γεφύρια και γνωστότερα στο πανελλήνιο για την λαϊκή αρχιτεκτονική αποδεικνύει ότι οι «βάνδαλοι» καταστρέφουν καθημερινά τα μνημεία του Ζαγορίου. Το πλέον κλασικό παράδειγμα αποτελεί το Τρίτοξο γεφύρι («Καλογερικό ή του Πλακίδα») στους Κήπους του δήμου Τύμφης. Εκεί, στα τόξα του, οι επισκέπτες αφαιρούν διαρκώς πέτρες από τα γκαλντερίμια, με αποτέλεσμα να χάνεται η ομορφιά και να αλλιώνεται η αισθητική του και παράλληλα να υποβαθμίζεται συνολικά το πιο πολυφωτογραφισμένο γεφύρι της περιοχής.
Σε διάστημα πέντε ετών οι επισκέπτες «απογύμνωσαν» το γκαλντερίμι του κεντρικού τόξου. Όπως αποκαλύπτει ο «Η.Α.» στο κεντρικό τόξο αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι «μαύρες τρύπες» και απόδειξη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι οι λίμνες που πλέον σχηματίζονται στο γκαλντερίμι του πασίγνωστου γεφυριού τις μέρες που βρέχει.  Πολίτες που το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν το γνωστό και πανέμορφο γεφύρι και διαπίστωσαν τις καταστροφές στα τόξα του εξέφρασαν τη δυσφορία τους. «Σταματήστε τους βανδάλους», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλαν σε κάθε αρμόδιο φορέα μέσω του «Η.Α.» που βρέθηκε αυτές τις μέρες στην περιοχή.

Πολλοί λόγοι
Όμως, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να αδιαφορούν μπροστά στην ολοένα αυξανόμενη καταστροφή των πέτρινων γεφυριών. Οι δήμοι προτιμούν να τσιμεντοστρώνουν δρόμους και… γκαλντερίμια, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των γεφυριών και αρκείται στη χρηματοδότηση μεμονωμένων έργων. Την ίδια τακτική ακολουθεί και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δεν διαθέτει κονδύλια για την προστασία, ανάπλαση και προβολή των γεφυριών. Αδιαφορία και ανοχή επιδεικνύουν και οι τοπικές κοινωνίες καθώς και οι επαγγελματίες της περιοχής, αφού μέχρι σήμερα κανένας από τους συλλογικούς φορείς δεν έχει αντιδράσει για τις διαπιστωμένες καταστροφές στην πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του Ζαγορίου.     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου