Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σώθηκε το γεφύρι του Κασάμπαση



 

Σ
ε πρόσφατη ανάρτησή μου εξέπεμψα SOS για το γεφύρι του Κασάμπαση στην Τσερεβόντα, νότια από το Μπεράτι. Αποτελεί δικαιολογημένα σήμα κατατεθέν για ολόκληρη την περιοχή Σκραπάρι και καμάρι των κατοίκων της. Θα ήταν έτσι μεγάλο κρίμα να χαθεί ύστερα από τη σοβαρή ζημιά που υπέστη λόγω των δυνατών βροχών τού προηγούμενου μήνα (10 και 11 Οκτωβρίου). Είχα μάλιστα εκεί εκφράσει την ευχή μου για γρήγορη αποκατάσταση, παραπέμποντας στην ενδιαφέρουσα ιστορία του.
Ομολογώ πως η άμεση -σε χρόνο ρεκόρ- επέμβαση των αρμοδίων αρχών με εξέπληξε ευχάριστα και το χάρηκα. Από την άλλη μεριά βέβαια, προβληματίζεται ο καθένας αφού είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με τις δικές μας υπηρεσίες, όπου… “όλα είναι ίδια αν δεν τα αγαπάς”, και γι’ αυτό “όποιος βαριέται να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει”. Άρα: κάλλιο επισκεύαζε παρά αναστήλωνε…
Την αποκατάσταση του γεφυριού του Κασάμπαση, έκανε η DRKK-Berat  (Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare / Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού- Μπεράτι), μία από τις αρκετές τέτοιες υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα (αποκαθιστούν όπου χρειάζεται μνημεία και ταυτόχρονα με ειδικά σεμινάρια ευασθητοποιούν κυρίως μαθητές σχολείων επισκέπτες τους). Συγχαρητήρια για τη συγκεκριμένη διάσωση του γεφυριού, αλλά και για τις ευρύτερης σημασίας πρωτοβουλίες.
Στις φωτογραφίες η ζημιά, οι εργασίες αποκατάστασης και το αποτέλεσμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου