Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

√ Το γεφύρι της Άρτας



Το γεφύρι της Άρτας



Β
ρίσκεται στην έξοδο της πόλης φεύγοντας για Γιάννενα και Πρέβεζα, για να γεφυρώνει τον πλατύ εκεί Άραχθο -για διάστημα ο τελευταίος, (1881-1912), υπήρξε ελληνοτουρκικό σύνορο.

Έχει τέσσερα άνισα μεταξύ τους τόξα, πάντα σε λειτουργία. Τα ανακουφιστικά παράθυρα, συνολικά οκτώ στον αριθμό και με διαφορετικές διαστάσεις, διατάσσονται: τρία στα ισάριθμα μεσόβαθρα, τρία στη δεξιά άκρη και δύο προς την αριστερή. Τα τελευταία, αν και τυπικά παρουσιάζονται βοηθητικά -ημικυκλικά στο σχήμα πατώντας έδαφος- λειτουργούν και αυτά ανακουφιστικά. Πάνω τους ο διάδρομος διάβασης, σήμερα κινείται σχετικά ομαλά, κορυφώνοντας το ανέβασμά του στα κλειδιά της μεγάλης καμάρας. Όμως πιο παλιά, όπως μαρτυρούν οι περιηγητές, γκραβούρες, αλλά και φωτογραφία του 1897, ανεβοκατέβαινε περισσότερες φορές και με μεγαλύτερες κλίσεις, ακολουθώντας τα βέλη των αποκάτω τόξων.




Το γεφύρι σίγουρα είναι παμπάλαιο, με άγνωστη όμως την αρχική του μορφή. Τη σημερινή την πήρε στις αρχές του 17ου αιώνα, επισκευαζόμενο.
Στις μέρες μας, το γεφύρι της Άρτας, με το μέγεθός του, την παλαιότητα, τις περιπέτειές του στο χρόνο, αλλά κυρίως με το γνωστό θρύλο της θυσιασμένης γυναίκας τού πρωτομάστορα, έχει μετουσιωθεί σε σύμβολο. Μνημείο τέχνης και τεχνικής, κατέχει πια περίοπτη θέση στο χώρο της  λογοτεχνίας, της μουσικής και λαογραφίας.



---------------------------------------------------
Γεωγραφικά στοιχεία γεφυριού: Ν 39 ̊  09΄ 06.14΄΄  Ε 20 ̊  58΄ 28.02΄΄  Υψ.16
Νο καταγραφής / αρχειοθέτησης: 43 (24.3.1994)
-----------------------------------------------------



Μαγνητοσκόπηση: Σπύρος Μαντάς / 24.8.2010
Παραγωγή: Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου