Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Η καμάρα στα Τσιμπιδέικα



Η καμάρα στα Τσιμπιδέικα
ή Παλιοκαρυάς



Β
ρίσκεται στη Θεσσαλία, στα ορεινά των Τρικάλων, στο συνοικισμό της Κάτω Παλιοκαρυάς, στη θέση Τσιμπιδέικα, γεφυρώνοντας τον Παλιοκαρυώτη ή ρέμα της Γκρόπας -μαζί με άλλα παρακάτω συνιστούν τον Πορταΐτη ή Πορταϊκό ποταμό. Σώζεται ακόμη κατάντι του γεφυριού, στη δεξιά όχθη, μεγάλο τμήμα του παλιού πέτρινου μονοπατιού, που ερχόταν από την Πόρτα (Πύλη) -μετά το γεφύρι ανηφόριζε προς Γκρόπα όπου διακλαδιζόταν για Βιτσίστα (Μεσοχώρα) και Τζουμέρκα, Μυρόκοβο (Μυρόφυλλο) και Ραδοβύζια, Μαρτεντζικό (Ελληνικά) και τ’ άλλα χωριά της Αργιθέας. Δίπλα υπήρχε το χάνι του Τσιμπίδα -από τον οποίο ονοματίστηκε η τοποθεσία και το γεφύρι- και μερικά σπίτια, όλα σήμερα βουλιαγμένα στη λίμνη που δημιούργησε η κατασκευή φράγματος το 1975.




Το γεφύρι έχει μία, αλλά μεγάλη καμάρα, που ανοίγει 19.50 μ. κι ανασηκώνεται απ’ το νερό 9.90. Σχηματίζεται από δύο σειρές καμαρολίθια (διπλό διάζωμα), κινούμενες  σε ημικυκλική τροχιά. Επειδή τα ακρόβαθρα έχουν θεμελιωθεί σε γερούς και ψηλούς βράχους, η όλη κατασκευή βρήκε τέτοια εκατέρωθεν αντιστηρίγματα, ώστε ο διάδρομος διάβασης δεν χρειάστηκε να ανέβει πολύ για να τα καταφέρει -το μονοπάτι προσεγγίζει το γεφύρι αρκετά πάνω από την κοίτη. Να ειπωθεί πως το μήκος του καλντεριμιού διάβασης μετριέται σε 28.00 μ. και το ωφέλιμό του πλάτος 1.95. Τα διαστάσεων 0.50Χ0.30 στηθαία είναι μεταγενέστερα.


Για το γεφύρι, παρά το μέγεθος και τη χρησιμότητά του στην επικοινωνία της περιοχής, δεν υπάρχουν καθόλου γραπτές μαρτυρίες. Αλλά ούτε και η προφορική παράδοση διασώζει κάτι το αξιόπιστο για το χρόνο κατασκευής και το χορηγό του. Ό,τι λοιπόν, κατά καιρούς, έχει ακουστεί δειλά για Άγιο-Βησσαρίωνα, φανερό πως οφείλεται στη φήμη που συνοδεύει τον συγκεκριμένο μητροπολίτη στη δημιουργία τέτοιων έργων, παρά σε πραγματικά δεδομένα.


---------------------------------------------------
Γεωγραφικά στοιχεία γεφυριού: Ν 39 ̊  25΄ 90.9΄΄  Ε 21 ̊  31΄ 63.40΄΄  Υψ. 431 μ.
Νο καταγραφής / αρχειοθέτησης: 225 (10.4.1993)
-----------------------------------------------------


 


Μαγνητοσκόπηση: Σπύρος Μαντάς / 2.4.2006
Παραγωγή: Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου