Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πληγώθηκε, αλλά άντεξε...Πληγώθηκε το γεφύρι της Αρτας αλλά άντεξε
ΔΥΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟΨΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣΠληγώθηκε το γεφύρι της Αρτας από τις μεγάλες πλημμύρες στον Αραχθο τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρά τα τραύματά του όμως άντεξε στην πρωτοφανή κακοκαιρία της 1ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας έπεφταν με ορμή πάνω του 1.750 κ.μ. νερού το δευτερόλεπτο(!), ποσότητα-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Και τώρα που ο μεγάλος όγκος του νερού έχει υποχωρήσει, σιγά σιγά οι αρμόδιοι ψάχνουν τρόπο να επουλώσουν τις πληγές του γεφυριού.
Δύτες, από την Εθελοντική Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, βούτηξαν στο ποτάμι για να εξετάσουν τη στατική του επάρκεια και να καταγράψουν τυχόν ζημιές που είναι ορατές. Τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες και το υλικό παραδόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρόντες στην αυτοψία που έγινε και στα εμφανή σημεία, πάνω από την επιφάνεια του νερού, ήταν τεχνικοί από την περιφερειακή ενότητα Αρτας, ο αρχαιολόγος Σωτήρης Ραπτόπουλος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/τμήμα Ηπείρου, Χρήστος Παπαβρανούσης.
Μαζί τους ήταν και μηχανικοί που είχαν αναλάβει το μεγάλο έργο της αναστήλωσης-στερέωσης του ιστορικού γεφυριού το 1983. «Το γεφύρι μάς εξέπληξε. Αντεξε στον μεγάλο όγκο του νερού που δέχτηκε, στην πίεση που του ασκήθηκε, στην ορμή που το τράνταζε. Από μια πρώτη έρευνα που κάναμε στο υλικό, διαπιστώθηκε ότι αποκαλύφθηκε τμήμα της ενίσχυσης που είχε γίνει σε ένα από τα βάθρα το 1983. Η ζημιά είναι σε βάθος 4 μέτρων από την επιφάνεια του νερού. Δεν είναι μεγάλη, δεν είναι δηλαδή κάτι που το καθιστά επικίνδυνο, αλλά πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, πιθανόν με συρματοκιβώτια», είπε στο «Εθνος» ο κ. Παπαβρανούσης.


Το οπτικό και φωτογραφικό υλικό θα εκτιμηθεί σε σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες μέρες στην Αρτα, ενώ στο τραπέζι θα βρίσκονται και οι παλιές μελέτες αναστήλωσης για να δουν οι ειδικοί πώς θα προχωρήσουν.
Σημειώνεται πως την εκτίμηση ότι το γεφύρι της Αρτας δεν υπέστη σοβαρές βλάβες από τις πλημμύρες είχε κάνει και κλιμάκιο πέντε καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μετά την αυτοψία στα μέσα Φεβρουαρίου που έγινε παρουσία της γενικής διευθύντριας Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευγενίας Γατοπούλου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρτας, Χρήστο Τσιρογιάννη, κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων το γεφύρι της Αρτας παρουσίαζε ταλαντώσεις, που το καταπόνησαν και μείωσαν την αντοχή του, αφού για αρκετές μέρες και ειδικά την 1η Φεβρουαρίου για πολλές ώρες δεχόταν ορμητικά νερά που «έδερναν» με μανία τα βάθρα του.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου