Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στου κουφού την πόρτα...


   


    ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ                                                  2 Δεκεμβρίου 2015

               ΖΗΝΩΝΟΣ 30  Τ.Κ  104.37                                      
               ΑΘΗΝΑ                                                                  Προς

                                                                                                            -Δήμο Γ. Καραϊσκάκη Άρτας
                                                                                                            -Δημο  Αργιθέας Καρδίτσας
                                                            Κοινοποίηση
                                                                         - Υπουργείο Πολιτισμού- 
                                                                            - Υπουργείο Υποδομών
                                                                           -Υπουργείο Ανάπτυξης  
                                                                           -Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Περιφερειών Ηπείρου και Θεσσαλίας
                                                                           -Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφέρεια Θεσσαλίας
                                                                           -Βουλευτές ΄Αρτας Καρδίτσας
                                                                           -Αντιπεριφέρεια  Άρτας-  Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας .
                                                                           -Ομοσπονδία Ραδοβιζινών ΄Αρτας
                                                                           -Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Σολλόγων (ΠΟΑΣ)
                                                                           -Διανομαρχιακή –Διαπεριφερειακή  Οργανωτική  Επιτροπή για την                              
                                                        Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου
  
  Αξιότιμοι κ.κ. Δήμαρχοι Γ. Καραϊσκάκη Άρτας και Αργιθέας Καρδίτσας
          Απευθυνόμαστε κατά πρώτον  σε εσάς ως άμεσα εμπλεκομένων Δήμων,   με την βεβαιότητα ότι υπάρχει η βούληση εκ μέρους σας για την επίλυση θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τις δυο όμορες περιοχές της Αργιθέας και Ραδοβιζίων στην Κοιλάδα του Αχελώου. Απευθυνόμαστε  όμως και στις  Κρατικές  και  Αυτοδιοικητικές Αρχές  των Περιφερειών Ηπείρου και Θεσσαλίας  αφού  έλαχε στη Γέφυρα Κοράκου  να συναντώνται τα όρια  δύο Περιφερειών, δύο Αντιπεριφερειών, και δύο Δήμων. Στην  πράξη   και στο μέλλον βέβαια θα αποδειχθεί αν αυτό είναι θετικό για την περιοχή μας η θα  αποκτήσει αρνητικό πρόσημο κατά το «Κοινά και έρημα».
Πλαίσιο κειμένου: Γέφυρα Κοράκου: Τμήμα δυτικού Βάθρου στην κοίτη του ποταμού Φεβρ.2015 
  Υπάρχει κατ αρχήν  ανάγκη για   στενή  και συνεχή συνεργασία   μεταξύ των δύο δημάρχων, αλλά  και   των υπηρεσιών των δύο δήμων  ώστε με  αλληλοεπικάλυψη και από κοινού  να επιλύονται έκτακτα θέματα η και καθημερινότητας των περιοχών μας .Μία τέτοια κοινή  ενέργεια ,είναι και αυτή της προστασίας των ιστορικών μνημείων  που για καλή τους η κακή τους τύχη, βρίσκονται στην περιοχή του Αχελώου στα όρια και των δύο δήμων. Είναι  άμεση ανάγκη να προβείτε στις απαραίτητες  σωστικές ενέργειες  για την προστασία των υπολειμμάτων της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου και  την προστασία του φυλακίου (της Κούλιας )


    Ειδικότερα από πλευράς Αντιπεριφέρειας ΄Αρτας και  Δήμου  Γ. Καραϊσκάκη με τους οποίους έχουμε συχνή  επικοινωνία , έχουν  ήδη εκδηλώσει  ενδιαφέρον για να βοηθήσουν  στην κατεύθυνση αυτή. Λάβαμε υπόσχεση για άμεση  ανάσυρση των τμημάτων της ιστορικής γέφυρας που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού ως αποτέλεσμα των πλημυρών του περασμένου Φεβρουαρίου. Αναμένουμε.
   Επίσης είναι επιβεβλημένο  να επιχειρηθεί με προγραμματισμό μια  σχετική ανάπλαση του υπερκειμένου χώρου της γέφυρας στο δυτικό βάθρο από την πλευρά των Πηγών Άρτας  ώστε να είναι εφικτή η επισκεψημότητα   εναπομείναντος τμήματός  του.
Πλαίσιο κειμένου: Η Κούλια (το φυλάκιο)  Ανατολικά της Γέφυρας  
Ο Δήμος Αργιθέας  παρακαλείται  εν όψει του επερχομένου χειμώνα  και των  δυσμενών καιρικών συνθηκών που  συνήθως επικρατούν στην περιοχή μας , να μεριμνήσει για την  κάλυψη της στέγης της Κούλιας  ή ολόκληρου του κτιρίου με κάποιον τρόπο ή  με γαλβανολαμαρίνα ,ώστε να μετριαστεί η διάβρωση των τοιχίων της που θα είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή κατάρρευσή της, τουλάχιστον  όπως έχει  δεσμευτεί να το πράξει σε σχετική συνάντηση φορέων. Επίσης να γίνει   διάνοιξη δρόμου για  να είναι προσβάσιμη  η Κούλια από την  πλευρά της Αργιθέας . Επιπλέον  ληφθεί μέριμνα να διασφαλιστεί (με λίγο τσιμέντο ίσως) το έστω μικρό τμήμα της γέφυρας  πάνω στο βράχο ώστε να μη χαθεί η θέση θεμελίωσης. Γνώμη μας είναι ότι οι παραπάνω ενέργειες απαιτείται να γίνουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση  για να προληφθεί η περαιτέρω καταστροφή του μνημείου αυτού. Θα ήταν καταστροφή από παράλειψη  απαιτούμενων ενεργειών να χαθούν και τα τελευταία υπολείμματα της θρυλικής γέφυρας Κοράκου. Αυτό να είστε σίγουροι  θα πιστωθεί σε όλους  σας .
    Κύριο  θέμα  Ασφάλειας  διερχομένων οχημάτων υπάρχει και με την τσιμεντένια γέφυρα Κοράκου. Γέφυρα βαρύνουσας  σημασίας για την Νοτιοανατολική οδική επικοινωνία Ηπείρου με Θεσσαλία. Περιμένουμε βέβαια ακόμη  να δούμε πότε θα περάσουμε και  τη  σήραγγα-φάντασμα  Τυμπάνου…αν προφτάσουμε, βεβαια , εμείς……..  κ. Αγοραστέ. Δεν ξεχνάμε την πρόβλεψη που κάναμε  όταν εκλεχτήκατε το 2010  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Να γραφτεί το όνομά σας στον Τύμπανο με ‘’Χρυσά’’η΄΄Μαύρα  Γράμματα΄΄Στο χέρι σας είναι .Το χρωστάτε όμως  στη Δυτική Θεσσαλία και την Αργιθέα.


  Το χρωστάτε και στην  Ήπειρο.  Έχουμε δε την εντύπωση ότι στα συρτάρια της  Περιφέρειας Θεσσαλίας υπάρχει έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου από έτους και πλέον  με  πρόταση χαρακτηρισμού της οδικής σύνδεσης Άρτας -Καρδίτσας ως Εθνικής οδού. Δεν γνωρίζουμε την τύχη της. Θα θέλαμε να πληροφορηθούμε έστω και μέσω ΠΟΑΣ  αν περπάτησε η πρόταση ή  όχι και γιατί;  καθώς και για το  χρόνιο θέμα της  Σήραγγας Τυμπάνου.
      Υπάρχει λοιπόν  ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ   επισκευής, και λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας της  οδικής  γέφυρας  Κοράκου  από την καταπόνηση που υπέστη λόγω των πλημυρών του περασμένου Φεβρουαρίου ... Είναι αυτονόητο ,ότι στην κατάσταση που βρίσκεται, με μια ακόμη τέτοιας έντασης  ΄΄κατεβασιά΄΄ του Αχελώου είναι βέβαιο ότι  θα πάει να συναντήσει τη γέφυρα του Καταφυλλίου πού βρίσκεται παρακάτω…... Αυτό πρέπει να γίνει από κοινού χωρίς να προβάλλονται θέματα εδαφικής αρμοδιότητας κατά  το ήμισυ τμήμα αυτής.  Νομίζουμε –χωρίς να είμαστε ειδικοί –ότι εκτός των άλλων, απαιτείται εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού στο σημείο  κάτω από αυτή ώστε να ανακουφίσουν τα βάθρα  της, και να μην περνάει  το ποτάμι  πάνω από τη γέφυρα. είναι μια εφικτή και άμεση λύση. Επισημαίνουμε δε ότι το ανέβασμα σης στάθμης της κοίτης του ποταμού  με φερτά αδρανή υλικά είναι μια  ακόμη παρενέργεια  των έργων εκτροπής του Αχελώου που μόνο προβλήματα συσσώρευσε  μέχρι σήμερα  χωρίς την συνέχιση των έργων. Μην ξεχνάμε-αν δεν κάνουμε λάθος…… ότι ακόμη ισχύει η απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων αλλά και  η διέλευση μικρών ακόμη Ι.Χ.Ε  με ευθύνη του οδηγού  τους, κατόπιν    απόφαση της Αντιπεριφέρειας Άρτας.  Είναι προφανές ότι αν δεν γίνουν οι σωστικές επεμβάσεις που απαιτούνται, αυτή  δεν πρόκειται να αρθεί,  ενώ θα συνεχίζεται η περαιτέρω καταπόνηση σης ,αφού καθημερινά συνεχίζουν να διέρχονται  και βαρέα οχήματα.  Αυτά τα είχαμε επισημάνει στην επιστολή που είχαμε αποστείλει τον Φεβρουάριο  2015 πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία  εργασία πλην της τοποθέτησης μεταλλικών ελασμάτων στο οδόστρωμα της γέφυρας για την κάλυψη  των διάκενων-ανοιγμάτων  που δημιουργήθηκαν  σε αυτό. Όμως –χωρίς να είμαστε ειδικοί -οι ρηγματώσεις και οι εκχώσεις  ειδικά  του δυτικού βάθρου προς την ΄Αρτα , είναι εμφανείς.
    Έχουμε την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια  ευρεία  υπηρεσιακή σύσκεψη  σε διαπεριφερειακό επίπεδο με την συμμετοχή όλων τον εμπλεκομένων  φορέων και υπηρεσιών κατά λόγο  τοπικής αρμοδιότητας ώστε να χαραχθεί μια κοινή  αλλά αποτελεσματική γραμμή ενεργειών για τα ειδικότερα θέματα υποδομών και ανάπτυξης  που απασχολούν τις δυο απομονωμένες περιοχές της Αργιθέας και των Ραδοβιζίων με κοινά προβλήματα. Ας γίνει επιτόπου στη Γέφυρα Κοράκου, ή σε μία περιφέρεια, η όπου αλλού κριθεί πρόσφορη. Αυτά αφού αποτυπωθούν  και ιεραρχηθούν ,να δρομολογηθεί η επίλυσή των.
 Είναι αυτονόητο ότι τα  παραπάνω δεν ενέχουν το στοιχείο της υπόδειξης για τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων σας ως φορέων αυτοδιοίκησης  αλλά  είναι  η έκφραση αγωνίας και προβληματισμού για θέματα που άπτονται προστασίας πολιτιστικών μνημείων αλλά και της καθημερινότητας και των αναγκών των κατοίκων της περιοχής μας. Ως πολιτιστικός φορέας οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε και να επιδιώκουμε την επίλυσή τους προς όφελος του τόπου μας
 Επίσης ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ως μέλος της Διανομαρχιακής –Διαπεριφερειακής Οργανωτικής επιτροπής  για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου ,ότι δεν απεμπολούμε ούτε για  μια στιγμή τις μέχρι τώρα  προσπάθειές μας που αφορούν την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας. Ούτε βεβαίως  και της θαμμένης στα μπάζα των έργων εκτροπής     Ρωμαϊκής γέφυρας της Κουτσοκαμάρας. Ούτε  και των υπόλοιπων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής που περικλείει η Κοιλάδα του Αχελώου και  που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Ε ! «Ας μην τα πάρει όλα  το ποτάμι»΄΄Πολλά πήρε κι αυτό μέχρι τώρα…. Όχι  κατά την λαϊκή έκφραση αλλά και στη κυριολεξία.   Τότε  θα χρειαστεί  ίσως  η αφίσα της Αδελφότητάς μας  που τυπώθηκε  το 2007 να αναμορφωθεί για  να  και συμπληρωθεί με νέους ΄΄Καταζητούμενους από την Ιστορία’’     τυχόν όσους  εκώφευσαν- 

    
      Όπως γνωρίζετε , το θέμα της Αναστήλωσης της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο με ενέργειες   του   συμπατριώτη  μας  και  Ραδοβιζινού  Αντώνη Κοσσυβάκη . Είναι ο ίδιος πού έφερε  στην Κοιλάδα του Αχελώου  την Ευρωπαία  Επίτροπος Ανάπτυξης  Κορίνα  Κρέτσου τον περασμένο Μάιο η οποία μετά την επίσκεψή της στην   Ιστορική Μονή Σέλτσου   πήγε  στα ερείπια    της θρυλικής  Γέφυρας Κοράκου όπου δήλωσε ότι θα βοηθήσει αν πάει  Πρόταση  Ανακατασκευής στις Βρυξέλες. Έγιναν δηλώσεις για  το θέμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Μάρτιν Σούλτς, από την   Επιτρόπο Πολιτισμού  Σίλβια Κόστα και άλλους  ΄Ελληνες και ξένους Ευρωβουλευτές, και  κατόπιν όλοι αναπαυόμεθα… .… Μηδενίζουμε  έτσι  την προσφορά του  Ηπειρώτη σκηνοθέτη της ΕΡΤ του Νίκου Παπαθανασίου τον δημιουργό του Ντοκιμαντέρ «Η θρυλική γέφυρα Κοράκου» που προβλήθηκε στην Άρτα  για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2015. Ακυρώνουμε το ψήφισμα της Ημερίδας στις Πηγές ΄Αρτας    το 2010.  Αποποιούμεθα έτσι την  στήριξη  του Μελετητή των Πέτρινων Γεφυριών του Σπύρου Μαντά  αλλά και τόσων άλλων . Απαξιώνουμε έτσι  την στήριξη  Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως της ΕΡΤ ή  Ηπειρώτικων και Θεσσαλικών  Μπλογκς και εφημερίδων. Είναι κρίμα….  
       Εμείς, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Αναστήλωση,  παραδώσαμε πλήρη φάκελο με  προμελέτη  αναστήλωσης δωρεά  των Αργιθεατών μηχανικών Κώστα Κωτή και Αναστασίας Κουτή  εμπλουτισμένο  με πληροφοριακά στοιχεία σε όλους σας  ως  εμπλεκόμενοι  φορείς. Όμως  –εξ όσων γνωρίζουμε –δεν έχει εκδηλωθεί καμία ενέργεια από κανέναν και μείναμε στις ευχές. Από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη  ο οποίος την έχει αγκαλιάσει από το 2010 με την παρουσία του στην Ημερίδα  στις Πηγές-Άρτας, περιμένουμε εκδήλωση ενεργειών αφού αποσπάσαμε την υπόσχεσή του να βοηθήσει.  Ελπίζουμε να  κινηθεί  ταχύτερα στην υλοποίηση της. Το ίδιο υποθέτουμε ισχύει και  για τον Αντιπεριφερειάρχη  Άρτας  κ. Ψαθά.
     Από πλευράς  όμως των  Δημόσιων φορέων των  Θεσσαλών, πλην της ολόθερμης στήριξης του τότε Νομάρχη Καρδίτσας  κ. Φώτη Αλεξάκου και του πρώην δημάρχου  Αργιθέας κ. Χρήσου Καναβού, και μεμονωμένων προσώπων, υπάρχει πλήρης απραξία. Η  δε Περιφέρεια Θεσσαλίας παντελώς απούσα. Μαζί και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της. Νομίζουμε  όμως ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει συνέχεια του κράτους θεσμών και οργάνων. Έχουμε όμως  την εντύπωση πως επαναπαύονται με την σκέψη ΄΄ Άσε τους Ηπειρώτε να τρέχουν΄΄, η έχουν απωθήσει την ιδέα στο μυαλό τους για ανεξήγητο λόγο, όπως το έκαναν και για τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής των έργων εκτροπής. Πιθανόν να θεωρούνται εμπόδια  στα έργα, οπότε καλόν είναι να εξαφανιστούν….  Αυτό εφαρμόζεται κατά γράμμα έως σήμερα. Έχουν μείνει   μόνο στην έμμονη ιδέα της μεταφοράς του Αχελώου στη Θεσσαλία….. ΄Ε! ας το πάρουν επιτέλους το ποτάμι οι Θεσσαλοί. Να το πάνε στον κάμπο τους. Να μην μας πάρει όμως εμάς …το ποτάμι γιατί   μαζί με εμάς θα πάρει και άλλους. Ας κάνουν  κάτι για αυτή την περιοχή.  Κοινή  γαρ η τύχη  Αργιθεατών και Ραδοβιζινών  παλαιόθεν...
  
   
       Θα πρέπει  όμως να γνωρίζουν όλοι  ότι δεν έχουν να κάνουν με  αφελείς και αιθεροβάμονες. Το χρωστάμε στον Άγιο Βησσαρίωνα  που την έφτιαξε ζητιανεύοντας. Στους Σουλιώτες του Σέλτσου  που έπεσαν  πολεμώντας μέχρι ενός   πάνω της και στα γυναικόπαιδα μαζί με τη Λένω Μπότσαρη που πνίγηκαν  δίπλα της. Στόν  Καραϊσκάκη που την  κρατούσε.  Το χρωστάμε στους προγόνους μας που τη διάβαιναν ζαλιγκωμένοι καλαμπόκι και αλάτι από το Μουζάκι. Το χρωστάμε  σ΄ αυτούς που μάτωσαν  υπερασπίζοντάς την, που έκλαψαν και πόνεσαν σαν να έχασαν δικό τους  άνθρωπο  όταν ανατινάχτηκε. Κυρίως όμως  το χρωστάμε στη μελλοντική γενιά. Αυτή που  κληρονομεί  και τις μνήμες μας. Αν εμείς  τις σκορπίσουμε, τι θα τους δώσουμε; την Ευχή μας!
       Επιτέλους ας ξεκινήσει η ανάθεση  κύριας μελέτης ώστε να έχουμε κάτι σαν βάση διεκδίκησης. Ζητείται κοινή  βούληση. Ας βρεθεί μεταξύ  μας. Διότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν γνωρίζει σύνορα ούτε τοπικές ιδιοκτησίες.  Ανήκει σε όλους. Να ενώσουμε λοιπόν όλοι τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε επιτέλους  έργα και λύσεις . Σ’ αυτή την κατεύθυνση  θα θέλαμε να συνδράμουν οι δύο Ομοσπονδίες και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες αυτές.
 Ελπίζουμε ότι η παραπάνω επιστολή θα βρει  ΄΄ευήκοα ώτα΄΄  και δεν θα μείνει ως μια ακόμη  γραφική επιστολή ενός πολιτιστικού συλλόγου, και ως τέτοια να αντιμετωπιστεί, διότι  σε περίπτωση αδιαφορίας, τα χειρότερα  έπονται…….. μαζί με τις ευθύνες όλων σας.
                                                                                                 Με εκτίμηση
                                                                                 
                                                                                      Χρήστος Β. Καπερώνης
                                                           Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου