Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Δρυμός Ελασσόνας

Του γιοφυριού της Άρτας
Παραλλαγή από το Δρυμό Ελασσόνας
Θεσσαλία


Ο
 Δρυμός, χωριό σήμερα 600 μόνιμων κατοίκων, βρίσκεται βορειοανατολικά της Ελασσόνας, απέναντι από τον Όλυμπο, στην πλαγιά του λόφου Νουφανός (700 υψ.).
Σύμφωνα με αφηγήσεις των παλαιοτέρων, δημιουργήθηκε από οικογένειες που ζούσαν καθ’ ομάδες στα γύρω υψώματα Υπαπαντή, Καλούδα και Κνια. Με συνεισφορές τους, λέει, χτίστηκε η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και μετοίκησαν γύρω της. Ονοματίστηκε δε Δρυάνοβο από τις πολλές δρυς που υπήρχαν στην περιοχή. Πότε ακριβώς όμως συνέβη αυτό, ξεκίνησε το νέο χωριό, παραμένει άγνωστο, αφού το τέμπλο, με το σκαλισμένο πάνω του “1819”, είναι μεταγενέστερο.

Τα σπουδαιότερα δρώμενα, γιορτές που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να τελούνται στο Δρυμό, είναι αυτό των Τσολιάδων, έθιμο της Πρωτοχρονιάς και βέβαια εκείνο των Λαζαρίνων το Σαββάτο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Εντυπωσιακός εξακολουθεί επίσης ο κυκλικός χορός ανήμερα του Πάσχα στην πλατεία του χωριού και της 20ής Ιουλίου στο πανηγύρι.


 
Σ’ όλα αυτά, στα γνήσια τοπικά δρώμενα, τον τόνο, από χαρούμενο έως μεγαλοπρεπή, δίνουν οι φορεσιές των γυναικών. Ξεχωρίζουν τα λεγόμενα “κοκάκια” τους, μαντήλια φιλοτεχνημένα από μαύρο κρεπ ύφασμα, κεντημένα με πλεχτές κλωστές που σχηματίζουν λουλούδια. Στο σώμα φορούν: είτε βελούδινα μπλε ή κόκκινα φουστάνια και πάνω τους μαύρους ντουλαμάδες με κόκκινα σειρήτια, είτε “μπλοκάκια”, είδος γιλέκου, άσπρη φούστα με κεντίδια χαμηλά στον ποδόγυρο και ποδιά. Για κοσμήματα φέρουν ασημένια κουμπιά και ζώνη με πόρπη επίσης ασημένια.




Το τραγούδι “Λε καμάρα”, τοπική παραλλαγή “του γεφυριού της Άρτας”, τραγουδούν και χορεύουν σε όλες τις γιορτές, στην πλατεία του χωριού, μετά τον εκκλησιασμό.
Η ηχογράφηση και μαγνητοσκόπηση έγινε τον Ιούνιο του 2011. Συμμετείχαν οι Χρυσούλα Αρσένη-Καραγκούνη, Ελευθερία Καραγκούνη-Γερονάτσιου, Ζωή Μπανταβή-Αρσένη, Βασιλική Αρσένη-Τζήκα, Κατερίνα Αρσένη, Ευαγγελία Αρσένη, Αμαλία Αρσένη-Γκαντούνα.


ΒΙΝΤΕΟ: Λε καμάρα



Παραγωγή: Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων (ΑΓΗ)
Ηχογράφηση-Μαγνητοσκόπηση: Σπύρος Μαντάς (2011)


♪ ♪
Λε, καμάρα πύργου έστησαν -ματάκια!
καμάρα δε στεργιώνει -κόρη, παπαδοκόρη!
Λε, χίλιοι μαστόροι δούλευαν -ματάκια!
και χίλια μαστορούδια -κόρη, παπαδοκόρη!
Λε, βαλούσαν και του στοίχιζαν -ματάκια!
στην πρώτη μαστορίνα -κόρη, παπαδοκόρη!
Λε, πως τρέμει το κορμάκι μου -ματάκια!
να τρέμει το γιοφύρι -κόρη, παπαδοκόρη!
Λε, πως πέφτουν τα μαλλάκια μου -ματάκια!
να πέφτουν οι διαβάτες -κόρη, παπαδοκόρη!
Λε, πως σκούζει το παιδάκι μου -ματάκια!
να σκούζει το ποτάμι -κόρη, παπαδοκόρη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου