Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Πρώτηnews, 7.2.2015 / Πύργος Ηλείας

ο Ηλείος ειδικός των πέτρινων γεφυριών

 

Βάσω Κοκκινογένη

Έχει γίνει το πρόσωπο της ημέρας, δυστυχώς όμως όχι για έναν ευχάριστο λόγο, ο Σπύρος Μαντάς ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών, από τον Άγιο Ηλία του Πύργου.

Ο ίδιος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταγραφή και μελέτη των 1100 περίπου πέτρινων γεφυριών της Πίνδου και μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας ήταν ο πλέον ειδικός για να μιλήσει για τα προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία των ιδιαίτερων αυτών μνημείων της Ελλάδας. Εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας εμβέλειας, ζήτησαν τη γνώμη και την άποψη του Ηλείου μελετητή, ο οποίος μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ» για τα «άγνωστα» αυτά μνημεία και για όσα αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσει τη μελέτη του.

Έχει καταγράψει 1100 γεφύρια
«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Πίνδου, από το 1982, έχω κάνει την καταγραφή των γεφυριών της Πίνδου εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Μέσα σε αυτό το χώρο έχω καταγράψει 1100 περίπου γεφύρια, δηλαδή έχω φωτογραφίσει, σχεδιάσει και έχω βρει όλα τα στοιχεία και τα σημαντικότερα τα έχω βιντεοσκοπήσει», ανέφερε ο Σπύρος Μαντάς.
Έχει εκδώσει έξι βιβλία σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο και είναι ο δημιουργός αρκετών ντοκιμαντέρ, ενώ αναμένεται μία ακόμη πολύτομη έκδοση υπό τον τίτλο «Γεφύρια και πετράδες της Πίνδου».
«Με το κέντρο μελέτης πέτρινων γεφυριών προσπαθούμε να μελετήσουμε τα γεφύρια όλης της Ελλάδας και να τα συγκρίνουμε με τη βοήθεια ξένων επιστημόνων με τα διπλανά μας στα Βαλκάνια», ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ», ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία του μέσω της δημοσίευσης άρθρων στο ταξιδιωτικό περιοδικό του Κώστα Καββαθά «Ταξιδεύοντας», στάθηκε η αφορμή για την καταγραφή και μελέτη των γεφυριών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου