Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφόρησε Ημερολόγιο


ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΠΛΗΞΗ – ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗ !


Κ
άθε χρονιά συνηθίζεται, εθυμοτυπικά, πολλοί φορείς να εκδίδουν το Ημερολόγιό τους (τοίχου).
Δυστυχώς για τα περισσότερα από αυτά -το ίδιο τους το περιεχόμενο το προδίδει- η δημιουργία τους αποτελεί απλώς αγγαρεία και, κατά συνέπεια, ανάλογη τους επιφυλάσσεται τύχη. Έτσι, ούτε καν τον τυπικό προορισμό τους -ενημερωτικό των εορτών- καταφέρνουν να επιτελέσουν. Πρόωρα καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Είναι βέβαια και κάποια, έστω λίγα σχετικά, που, ευτυχώς, εστιάζοντας σε συγκεκριμένο αντικείμενο, τουλάχιστον ξεφεύγουν από τον κανόνα και προξενούν ένα κάποιο ενδιαφέρον. Προσωπικά, με ξαφνιάζουν ευχάριστα εκείνα τα Ημερολόγια που είναι ολοκληρωτικά -και οι δώδεκα μήνες τους- εφιερωμένα στα πέτρινα γεφύρια. Διατηρώ στη συλλογή μου, θέλω να πιστεύω, όλα όσα τέτοια έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα. Στην αρχή η απεικόνηση γεφυριών γινόταν σε μια ή έστω δύο σελίδες/μήνες, αλλά βαθμιαία, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος όλων και περισσοτέρων για αυτά τα μνημεία, και οι δώδεκα πια μήνες φιλοξενούν πετρογέφυρα σε όμορφες φωτογραφίες.

Εφέτος ένα τέτοιο Ημερολόγιο που έφτασε στα χέρια μου, αρκετά μάλιστα νωρίς, ομολογώ πως μου προξένησε όχι απλά ενδιαφέρον, αλλά θαυμασμό. Αποτέλεσε έκπληξη !
Πρόκειται για το Ημερολόγιο (2016) που εξέδωσε ο Σύλλογος Αυλακιωτών Αιτ/νίας με τίτλο ΄΄Η ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ΄΄. Η πρωτοτυπία, ολόκληρο το Ημερολόγιο να εστιάσει σε ένα και μόνο γεφύρι, από την αρχή υποψιάζει για κάτι το διαφορετικό· τελικά, με το φυλλομέτρημά του, η επιλογή αποδεικνύεται όχι μόνο σωστή, αλλά -προβλέπω με ασφάλεια- και πλήρως πετυχημένη. Ομολογουμένως το περιεχόμενο της ύλης του, οι φωτογραφίες που αρκετές τους συνιστούν ντοκουμέντα, καθώς και το σπάσιμο του καθιερωμένου 12σέλιδου, το καθιστούν πραγματική μελέτη. Πιστεύω πως, παρά το εφήμερο τέτοιων εντύπων, το συγκεκριμένο θα παραμείνει διαχρονικά χρήσιμο.

Στις 28 λοιπόν σελίδες τους, πέρα από τα απολύτως τυπικά που και αυτά δίνονται με ενδιαφέροντα τρόπο, συναντάμε και μελετάμε τα εξής κεφάλαια:
-          Πριν χτιστεί το γεφύρι.
-          Η συμβολή των Αυλακιωτών στο χτίσιμο της γέφυρας.
-          Οι τεχνίτες.
-          Το χτίσιμο του γεφυριού.
-          Ονοματοδοσία.
-          Τεχνικά χαρακτηριστικά.
-          Η γέφυρα στο διάβα των χρόνων.
-          Το γεφύρι σήμερα.
-          Τα προβλήματα της γέφυρας.
-          Η κρατική μέριμνα για το γεφύρι μας.
-          Η γέφυρα κόσμημα, η γέφυρα θρύλος.
-          Η πετρογέφυρα Αυλακίου εκπέμπει SOS.

Τελειώνοντας, διευκρινιστικά να πούμε, πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ξεχωριστό πετρογέφυρο, ένα έργο που δημιουργήθηκε το διάστημα 1907-1910, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την γεφυροποιία στη χώρα μας. Είναι ακριβώς η εποχή που περνάμε από το λαϊκό στο έντεχνο, με τους φορείς τούτων των δύο τεχνοτροπιών, αντίστοιχα τους εμπειρικούς μαστόρους και τους σπουδασμένους μηχανικούς, να συνεργάζονται τόσο αρμονικά στο συγκεκριμένο γεφύρι, που το αποτέλεσμα μετουσιώθηκε σε τέχνη.
Και κάτι ακόμη: Η έκδοση του Ημερολογίου συμπίπτει χρονικά με μια δύσκολη στιγμή για το γεφύρι του Αυλακιού. Η κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου που προξένησε την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας, δημιούργησε κι εδώ σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται άμεσα λύση. Οι ντόπιοι το γνωρίζουν και ανησυχούν, αλλά το θέμα είναι να φτάσει και στα μειωμένης ακοής -έχει αποδειχτεί- ώτα των αρμοδίων. Σε αυτό το Ημερολόγιο συμβάλλει τα μέγιστα.

Θέλω να συγχαρώ τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου για την πρωτοβουλία τους και ιδιαίτερα τους Γιώργο Υφαντή και Χριστίνα Τσιούφη-Υφαντή που είχαν την επιμέλεια. Και βέβαια, ας μου επιτραπεί, να καμαρώνω κι εγώ που συνέβαλα, στο ελάχιστο, στην τεκμηρίωση της ιστορίας του γεφυριού.
Σπύρος Μαντάς, 3.11.2015

Πληροφορίες-Διάθεση: 6936911912 (ΑΘΗΝΑ) 
6979148309 (ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ)

2 σχόλια:

  1. Κ Μαντά, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Χαιρόμαστε που εκφράζεστε έτσι, γιατί η γνώμη σας και η κρίση σας , έχει ιδιαίτερη βαρύτητα , εφόσον είστε ο κατ εξοχήν ειδικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Δ.Σ. του συλλόγου Αυλακιωτών είμαστε υπερήφανοι για αυτην την έκδοση.Σας ευχαριστούμε κ. Μαντα για τα καλά σας λόγια.Επι την ευκαιρία να συγχαρούμε και δημόσια τον κ. Γιώργο Υφαντή και την κ. Χριστίνα Τσιούφη Υφαντή για την όλη επιμέλεια της έκδοσης του ημερολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή