Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ηπειρώτες Πρωτομάστορες



“Ηπειρώτες Πρωτομάστορες”


Στους “Ηπειρώτες Πρωτομάστορες”, στους κατασκευαστές πέτρινων σπιτιών, των πέτρινων γεφυριών, των πέτρινων ναών και γενικά στους μάστορες και εργάτες της πέτρας, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου στην Αργυρούπολη και οργάνωσαν η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και η Πανηπειρωτική Σ.Ε.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης κ.Γιώργος Κωτσαντής και ο νέος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Γιώργος Δόσης.
Στο μουσικό αναλόγιο συμμετείχαν η Χορωδία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας ,το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία»,και η κομπανία τουΔημήτρη Ζιάγκα με τον Γιάννη Κουτελέκο στο τραγούδι. 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ερευνητής των Ηπειρώτικων Γεφυριών Σπύρος Μαντάς, Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, μίλησε με θέμα την οικογένεια πρωτομαστόρων Κωνσταντινίδη από τους Χουλιαράδες, προβάλλοντας καταγραφή που πραγματοποίησε κοντά τους.
Κορυφαία ενότητα και στιγμή της εκδήλωσης, η συμμετοχή της χορευτικής ομάδας των Παπαδατών, που τραγούδησε και χόρεψε το πασίγνωστο σε όλους τους Παπαδιώτες τραγούδι του Καγκελάρη: “Σαράντε πέντε μάστοροι...”. Ως γνωστόν το τραγούδι αυτό, που ιστορεί το θρύλο της θυσίας της γυναίκας του πρωτομάστορα της κατασκευής του ιστορικού γεφυριού της Άρτας, αποτελεί κορυφαίο τραγούδι του Καγκελάρη Παπαδατών, και τραγουδιέται μόνον το απόγευμα της Παρασκευής της Λαμπρής, λίγο πριν από το “Δίπλωμα του χορού”. 
Ανέδειξε την αδιάρρηκτη σχέση των Ηπειρωτών με την πέτρα, από την τέχνη των μαστόρων ως τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση,  μιλώντας για τη δική του σχέση με τους πρωτομάστορες, συνδέοντας τις παιδικές του μνήμες ως μαστορόπουλο με την κατοπινή διακεκριμένη καλλιτεχνική διαδρομή του, ο κορυφαίος Ηπειρώτης εικαστικός Θόδωρος Παπαγιάννης, Πέρα από τη ζωντανή μαρτυρία του, προβλήθηκε απόσπασμα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κράβαρη «Θ. Παπαγιάννης - επιστροφή στο Ελληνικό». 
Συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές και πάντα να μας προσφέρουν τέτοιου πολιτιστικού επιπέδου εκδηλώσεις

Χριστόφορος Ευθυμίου


ΒΛΕΠΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:     ΚΛΙΚ   >>>   ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου