Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Συνέδριο: Τα γεφύρια της παράδοσης



Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου
διοργάνωσε και πραγματοποίησε
στις 27.11.2015 στα Ιωάννινα
στην αίθουσα συνεδριάσεων “Φρόντζου Πολιτεία”
συνέδριο με θέμα
“Τα γεφύρια της παράδοσης”


Το Συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Bridgetrad, το οποίο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013.

Εισηγήσεις:
• Ο Άγγελος Παπαγεωργίου, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στη γέννηση και εξέλιξη της γεφυροποιίας και στην περίπτωση της κατάρρευσης του γεφυριού της Πλάκας.
• Ο Μιχάλης Πασιάκος, πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, περιέγραψε την πορεία των πέτρινων γεφυριών στο χρόνο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε περιπτώσεις γεφυριών που κατέπεσαν για διάφορες αιτίες.
• Ο Μιχάλης Αράπογλου, Dr Koινωνικής και Οικονομικής Γεωγραφίας, με την εισήγησή του «Αρχιτεκτονική της πέτρας και πέτρινα γεφύρια: Λογοδοσία και αντιπροσώπευση», αναφέρθηκε στο ρόλο της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων στη μελέτη, καταγραφή, προστασία και προβολή των πέτρινων γεφυριών.
• Ο Αλέξιος Αυδής, ένας εκ των δημιουργών και διαχειριστών του διαδικτυακού τόπου «Τα Πέτρινα Γεφύρια της Ελλάδας» (http://petrinagefiria.com/), πραγματοποίησε εκτενή εισήγηση  για τους μύθους και τις δοξασίες που συνοδεύουν τα γεφύρια της χώρας.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο κ. Λώλος Ιωάννης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, ενώ ο κ. Serra Roberto, τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Νομαρχιών της Περιφέρειας Απουλίας, μετέφερε τη γνώση και την εμπειρία του πάνω στη μελέτη και προβολή των πέτρινων γεφυριών στην Ιταλία. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου