Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ψήφισμα για το γεφύρι του Κοράκου


√ 30-11-2010    
Ψήφισμα για το γεφύρι του Κοράκου

Στην Αθήνα, στη Στοά του Βιβλίου, το Σάββατο 27.11.2010, στο πλαίσιο
της 4ης Επιστημονικής Συνάντησης του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, εκδόθηκε 
Ψήφισμα για την ανακατασκευή του γεφυριού του Κοράκου (Πηγές Άρτας).


Για το γεφύρι του Κοράκου στήθηκε από τους Μενέλαο Παπαδημητρίου και Κώστα Γούλα ειδική έκθεση υλικού τεκμηρίωσης της ανακατασκευής του (φωτογραφίες, σχέδια του πολιτικού μηχανικού Κώστα Κωτή και της τοπογράφου Αναστασίας Κουτή, δημοσιεύματα κ.λπ ) που τράβηξαν κυριολεκτικά τους επισκέπτες.
Με το κλείσιμο των εργασιών της επιστημονικής εκδήλωσης με τα συμπεράσματα, εκδόθηκε για το θρυλικό γεφύρι του Κοράκου το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2010, εδώ, στη Στοά του Βιβλίου, όλοι εμείς, Μέλη και Φίλοι του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕΜΕΠΕΓ), επιδοκιμάζουμε το αίτημα και τις όποιες ενέργειες της «Κίνησης» των κατοίκων Αργιθέας Καρδίτσας και Ραδοβυζίων Άρτας που αποσκοπεί στην ανάδειξη τριών σημαντικών μνημείων του τόπου τους.
Λέμε:
Ναι στην ανακατασκευή του γεφυριού του Κοράκου -γιατί πρέπει να αποκατασταθεί συλλογική μνήμη 434 χρόνων.
Ναι στην επανεμφάνιση της επιχωματωμένης Κουτσοκαμάρας και την ανάδειξή της -γιατί η αλυσίδα του πολιτισμού πρέπει να διατηρεί όλους τους κρίκους της.
Όλα τούτα τα δικαιούται ο τόπος. Όσα οι καιροί της διχόνοιας και του μίσους του έκλεψαν, όσα τα χρόνια που επακολούθησαν του στέρησαν, πρέπει να επιστραφούν, να του αποδοθούν, έστω σαν αντιστάθμισμα για το βιασμό που χρόνια τώρα υφίσταται από την εκτροπή του Αχελώου.Είναι ένα όραμα σε μια δύσκολη εποχή, μα το δίκιο του -πιστεύουμε- όλο και θα συσπειρώνει περισσότερους, για να επακολουθήσει κάποια στιγμή το θαύμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου