Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ψήφισμα Πανηπειρωτικής για το φράγμα στον Άραχθο


Ψήφισμα Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
για το σχεδιαζόμενο φράγμα στον Άραχθο

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΛΛΑΔΟΣ
Κλεισθένους 15 105 52 Αθήνα
Τηλ.: 210-3243822 - Fax: 210-3243281

Αθήνα 11-3-2012

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που συνήλθε την Κυριακή 11/3/2012, εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Oι Ηπειρώτες της Αποδημίας, όπως και οι φορείς και οι κάτοικοι της Ηπείρου και περισσότερο της περιοχής του ορεινού όγκου Τζουμέρκων, βρίσκονται σε αναστάτωση, αναβρασμό και επαγρύπνηση, γιατί η Κυβέρνηση επανέφερε με τις φωτογραφικές διατάξεις των άρθρων 52 και 56 του πολυνόμου του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το θέμα του Η/Φ Αγίου Νικολάου στον Άραχθο ποταμό.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, μαζί με την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών  και όλη την Ηπειρωτική Αποδημία, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική διοίκηση, όπως και κατά το παρελθόν, που είχαν δώσει για το ίδιο θέμα σκληρούς, επίμονους και μακροχρόνιους αγώνες, οι οποίοι στέφθηκαν με επιτυχία, αφού με απόφαση του ΣτΕ του 2007 ακυρώθηκαν και η άδεια περιβαλλοντικών όρων και η άδεια παραγωγής ενέργειας από το εν λόγω υδροηλεκτρικό έργο, έτσι και σήμερα αντιδρούμε με το ίδιο πάθος, με την ίδια ένταση και εμμένοντας στις θέσεις μας ζητούμε την μη εφαρμογή των διατάξεων αυτών που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξομοιώνουν τα μεγάλα Η/Φ με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Δεν υπάρχει φορέας σήμερα τόσο της γενέτειρας όσο και της αποδημίας που να ασπάζεται τις θέσεις της Κυβέρνησης, αντίθετα υπάρχει καθολική απόρριψη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως κορυφαία οργάνωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας δραστηριοποιείται κυρίως προς δύο κατευθύνσεις τον Πολιτισμό και την ανάπτυξη. Όταν όμως η ανάπτυξη επιφέρει τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, όταν καταστρέφεις αυτό που πλουσιοπάροχα σου έχει δώσει η φύση, αυτό δεν είναι πολιτισμός, αυτό είναι βαρβαρότητα.
Γιατί είμαστε αντίθετοι με το εν λόγω έργο;
Είμαστε αντίθετοι
1). Γιατί η Ήπειρος έχει συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας (εκτός από το νεκρό σήμερα Λούρο, παλιότερα) με δύο τεράστια φράγματα στο ίδιο ποτάμι τον Άραχθο, το φράγμα Πουρνάρι 1 ισχύος 100 ΜW και το φράγμα Πουρνάρι 2 ισχύος 45 MW και είναι βαρύ το τίμημα που έχει πληρώσει από τη λειτουργία τους.
2). Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα επέλθουν τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο οικοσύστημα της περιοχής.
3). Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι πλέον βέβαιον ότι θα καταρρεύσει το ιστορικό και μοναδικό στα Βαλκάνια μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας.
4). Είμαστε αντίθετοι γιατί επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον αγροτοτουρισμό θα πάνε χαμένες και κατά πάσα περίπτωση οι θέσεις εργασίας με την περαιτέρω ήπιας μορφής τουριστική αξιοποίηση της περιοχής θα είναι σαφώς περισσότερες από αυτές που προβλέπει η λειτουργία του Η/Φ.
Αλήθεια ποιος δίνει το δικαίωμα σε ποιόν να εκχωρεί δημόσιο πλούτο της χώρας, να τον λυμαίνονται και να τον αχρηστεύουν;
Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιόν  να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων της τοπικής κοινωνίας και της Ηπειρωτικής Αποδημίας;
Που στο σύνολό τους ήταν ομόφωνες;
 Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιόν να  θυσιάζει υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ιστορικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιόν να αγνοεί αποφάσεις του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας μας;
Δεν είναι αυτό ωμή παρέμβαση της Εκτελεστικής εξουσίας προς την δικαστική εξουσία;
Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε όχι στο φράγμα του Αγίου Νικολάου Αράχθου.
Γι αυτό και καλούμε όλους τους Ηπειρώτες να εναντιωθούμε οργανωμένα, να μη πέσουμε στις παγίδες των προσχηματικών διαλόγων για τις τεχνικές λύσεις της κατασκευής του φράγματος, να μην αποδεχθούμε την πραγματοποίηση αυτού του εγκλήματος.
Ίσως, αυτή τη στιγμή ο συσχετισμός δύναμης να είναι με τις δυνάμεις εκείνες που θα το υλοποιήσουν. Δε θα έχουν όμως τη δική μας συναίνεση. Θα μας βρουν μπροστά τους όταν θα αποφασίσουν να το κατασκευάσουν. Θα παλέψουμε και τελικά να είναι βέβαιοι, ότι θα είμαστε νικητές.
Το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου