Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τα τρία μετέωρα βήματα του "Νασιώκα"


ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ “ΝΑΣΙΩΚΑ”…

Βήμα 1ο  Το πέτρινο γεφύρι του «Νασιώκα»

















Το «γεφύρι του Νασιώκα» ή «πούντε αλ Νασιώκα» βρίσκεται στη τοποθεσία «Παλτινίσιου» και γεφυρώνει τον «Κρυοπόταμο», έναν από τους παραποτάμους του Ρασιανίτη. Πρόκειται για ένα μονότοξο γεφύρι που είναι κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1090μ. και κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα χάρη σε δωρεά του συγχωριανού μας Μιχαήλ Νασιώκα, έμπορα που δραστηριοποιούταν στη πόλη του Βόλου.
Το άνοιγμα του τόξου του είναι 4 μέτρα, το ύψος του γύρω στα 2,5 μ. και το πλάτος τού καταστρώματός του είναι 1,90 μ. Το «γεφύρι του Νασιώκα» που χρόνια τώρα παραμένει ξεχασμένο, είναι σήμερα πνιγμένο από τη βλάστηση ενώ κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή αφού το «κατάστρωμα» του έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Βήμα 2ο  Σοβαρές ζημιές στο «γεφύρι του Νασιώκα»
















Σοβαρότατες είναι οι φθορές που έγιναν στο «γεφύρι του Νασιώκα» (Πούντε αλ Νασιώκα), που πλέον κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση.
Το γεφύρι που είναι κτισμένο πάνω στον «Κρυοπόταμο» και για δεκάδες χρόνια εξυπηρετούσε όλους όσους έφευγαν από το χωριό μας και πήγαιναν προς τα άλλα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου είτε προς τα Γιάννινα, τον χειμώνα που μας πέρασε υπέστη σοβαρότατες ζημιές, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν σύντομα αν δεν θέλουμε να δούμε στις μέρες μας άλλο ένα μνημείο του χωριού μας να καταστρέφεται.
Από την στιγμή που ο δρόμος του χωριού έπαψε πλέον να περνάει από εκεί, το γεφύρι ξεχάστηκε και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του (που ως σήμερα πρέπει να πούμε ότι ήταν μπόλικη)!
Και αυτό γιατί αν και βρίσκεται κάτω απ’ ένα σημείο που κάθε χρόνο γίνονται πολλές κατολισθήσεις, στάθηκε πολύ τυχερό αφού οι βράχοι από τον αυτοκινητόδρομο που έριχναν τα μηχανήματα όταν τον καθάριζαν, όχι μόνο δεν έπεσαν πάνω του αλλά κατά κάποιον τρόπο λειτούργησαν προστατευτικά και παρετείναν τον χρόνο της ζωής του.
Τα ογκώδη αντικείμενα που έπεσαν άλλαξαν τη ροή του «Κρυοπόταμου» που πλέον δεν περνάει κάτω από το γεφύρι, αλλά δίπλα του.
Έτσι οι βάσεις του γεφυριού έμειναν ανέπαφες από το ορμητικό νερό και το ξεχασμένο γεφύρι κατάφερε ως τις μέρες μας να μείνει όρθιο.
Η καλή του τύχη όμως κάπου εδώ φαίνεται πως τελείωσε και πλέον το «γεφύρι του Νασιώκα» απειλείται με κατάρρευση.
Οι ζημιές είναι σοβαρές, ο κίνδυνος αφανισμού του άμεσος και γι΄ αυτό απαιτείται η ενεργοποίηση όλων μας για την σωτηρία του.

Βήμα 3ο  Καταστράφηκε το πέτρινο γεφύρι του Νασιώκα

 

















Θύμα του φετινού ιδιαίτερα βροχερού χειμώνα αλλά και της αδιαφορίας των υπευθύνων φορέων της περιοχής έπεσε και το γεφύρι του Νασιώκα στο χωριό μας. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες το άλλοτε πετρογέφυρο που υπήρχε στο χωριό μας στη θέση «Παλτινίσιου» και γεφύρωνε τον Κρυοπόταμο καταστράφηκε.
Από το 2009 το γεφύρι είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και για την κατάσταση του είχαν ενημερωθεί τόσο η Περιφέρεια, όσο και η αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία η οποία και τα τελευταία χρόνια επικοινώνησε τουλάχιστον δύο φορές μαζί μας. Μας είπαν ότι θα έρθουν να το δουν αλλά αυτό ποτέ δεν έγινε. Έτσι ουσιαστικά το γεφύρι αφέθηκε στην τύχη του και φέτος το χειμώνα μετατράπηκε στον σορό από μπάζα που βλέπετε.

Πηγή: https://iliochori.wordpress.com/

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ >>>    ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου