Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πλάκα. Το χρονικό της ντροπής




ΠΛΑΚΑ. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ


- Μάιος 1994: Ο τότε υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εμπορίου, Κ. Σημίτης, εξαγγέλλει την κατασκευή φράγματος στη θέση “Άγιος Νικόλαος” των Τζουμέρκων, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον προγραμματισμό της ΔΕΗ.

- Φθινόπωρο 1995: Με υπόμνημά της η 6η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων των Ιωαννίνων (Προϊστάμενος Σπύρος Πανταζής) ζητάει απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού σύνταξη μελέτης και χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του γεφυριού, χαρακτηρίζοντας την κατάστασή του «μέτρια ως κακή».

- Άνοιξη 1996: Η ΔΕΗ ανακοινώνει επίσημα την κατασκευή του φράγματος.
Η λίμνη που θα σχηματιστεί θα πνίξει το γεφύρι.
Αντιδράσεις αρχαιολόγων.
Αρνητική εισήγηση της 6ης Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων.
Καταγγελία του ICOMOS.
Αντίθετη η Νομαρχία Ιωαννίνων.
Δημοσιεύματα του τύπου κατά του φράγματος.
Σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής δεν συναινούν.

- Σεπτέμβριος 1996: Ο Κ. Σημίτης, σαν πρωθυπουργός πλέον, επαναβεβαιώνει την απόφαση κατασκευής του φράγματος.

- Μάρτιος 1997: επερώτηση στη Βουλή, αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης (υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου) επιμένει …«δεν μπορώ να φανταστώ ότι για έργο τόσο μεγάλο…θέτουμε απαγορευτικό όρο την ύπαρξη ενός γεφυριού».
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν εγκρίνει την προμελέτη χωροθέτησης.
Οι αντιδράσεις Φορέων και του Τύπου συνεχίζονται.

- Απρίλιος 1997: Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι θα συντηρήσει τη γέφυρα γιατί «…τις θερινές περιόδους θα αναδύεται, πιθανόν δε να είναι προσπελάσιμη» κι ότι προτίθεται να  δημιουργήσει, μετά ...θάνατον, Μουσείο!!!



- Μάιος 1997: Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε επίσκεψή του στην Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρηματολογεί υπέρ του φράγματος.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συνεδριάζει ξανά, εγκρίνει τη χωροθέτηση και προτείνει τη μεταφορά (!) του μνημείου σε κοντινό παραπόταμο -εισήγηση Π. Παλαντζά, προϊσταμένης ΔΠΚΑΝΜ.
Αντιδράσεις και καταδικαστικά ψηφίσματα, συλλογή υπογραφών.
Η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων υπενθυμίζει την άσχημη κατάσταση του γεφυριού, αλλά για να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης ζητάει άρση της απόφασης μεταφοράς.
τοποθετήσεις υπέρ του φράγματος αρκετών πολιτικών και του Εργατικού Κέντρου Άρτας.

- Καλοκαίρι 1998: Φαίνεται να ατονεί το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος.
Πιέσεις για συντήρηση του γεφυριού.
Υποσχέσεις για χρηματοδότηση που δεν υλοποιούνται λόγω μη άρσης της απόφασης μεταφοράς.

- Δεκέμβριος 1999: H Γενική Διεύθυνση Αναστηλώσεως του Υπουργείου Πολιτισμού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεφύρι, ζητώντας άρση της απόφασης μεταφοράς.

- Άνοιξη 2000: Οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες αλληλοκατηγορούνται για το πρόβλημα της μη άρσης.
Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου κατηγορεί την 6η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για διγλωσσία -υποστηρίζει πως φανερά ζητάει αποκατάσταση του γεφυριού, μυστικά ήταν αυτή που πρότεινε τη μεταφορά.
Το πρόβλημα κομματικοποιείται και ο τοπικός Τύπος διχάζεται για τους υπαίτιους της καθυστέρησης. 

- Φθινόπωρο 2000: Η Ένωση τεχνικών ΔΕΗ επαναφέρει το θέμα ζητώντας κατασκευή του φράγματος και «... υλοποίηση των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού».
Η Νομαρχία Άρτας και οι γύρω Δήμοι ζητούν επέμβαση της Εφορείας Ν. Μνημείων και η τελευταία χρηματοδότηση.
Υποσχέσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου.


- Φεβρουάριος 2001: Μέρος των στηθαίων του γεφυριού καταστρέφεται και επειδή η διέλευση επισκεπτών καθίσταται επικίνδυνη, το Τοπικό Συμβούλιο Ραφταναίων τοποθετεί συρματόπλεγμα και πινακίδα, που απαγορεύει.
Έκκληση-διαμαρτυρία φορέων προς την 6η Εφορεία Ν. Μνημείων να επέμβει για επισκευή. Η τελευταία απαντά πως δεν είναι εύκολη η μεταφορά των αναγκαίων υλικών επιτόπου. Οι κάτοικοι αναλαμβάνουν να τα μεταφέρουν οι ίδιοι.
Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου καταγγέλλει τον Προϊστάμενο της 6ης Εφορείας Ν. Μνημείων, Σπύρο Πανταζή, για διγλωσσία, καταλήγοντας: «…σας προειδοποιούμε ότι τα περιθώρια των ελιγμών και των υπεκφυγών έχουν στενέψει. Σας καλούμε να πράξετε το υπηρεσιακό σας καθήκον απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου».

- Άνοιξη 2001: Οι φθορές στο γεφύρι προχωρούν.
Δημοσιεύματα του Αθηναϊκού και τοπικού Τύπου επιμένουν: «Καταρρέει το γεφύρι της Πλάκας».
Οι αρμόδιοι υπόσχονται, οι υπεύθυνοι τσακώνονται -Εφορεία Ν. Μνημείων εναντίον Νομαρχίας και το αντίθετο.
Οι ντόπιοι πολιτικοί παράγοντες υπολογιστικά σιωπούν!

- Καλοκαίρι 2001: Εκδηλώνουν ενδιαφέρον ιδιωτικές εταιρείες για την κατασκευή του φράγματος.
Ανακοινώνεται ότι ενεκρίθη πίστωση 100.000.000 δρχ. για την προστασία και ανάδειξη του γεφυριού και ότι η Εφορεία Ν. Μνημείων αρχίζει εργασίες.

- Σεπτέμβριος 2001: Το Υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν γνωμοδότησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας, χορηγεί άδεια κατασκευής του φράγματος στην ιδιωτική εταιρία Μηχανική Α.Ε. (Πρόδρομος Εμφιετζόγλου). Η τελευταία υποστηρίζει ότι θα προστατεύσει το γεφύρι και μόνο τα βάθρα του θα βουλιάξουν.



- Φθινόπωρο 2001: Καθολική αντίδραση Φορέων, Τύπου, Κόσμου.
Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου καταγγέλλει τη Μηχανική Α.Ε. ότι μετέφερε στον χάρτη το γεφύρι 1 χλμ. βορειότερα για να εξασφαλίσει την άδεια: «…πρόκειται για αξιόποινη απάτη και πλαστογραφία»!!!
Επ’ αυτοφώρω σύλληψη του εκπροσώπου της εταιρείας  στο γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Αίτηση για ανάκληση της άδειας από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία ελλάδας, τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, τον Δήμο Μετσόβου κλπ.
Η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων δηλώνει ότι «…τα μνημεία της αρμοδιότητάς μας δεν θίγονται απ’ το φράγμα»!!!

- Φθινόπωρο 2002: Οι αντιδράσεις συνεχίζονται.
Με επείγον έγγραφό του ο Ε.Ο.Τ. προς το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. αναφέρει την αντίθεσή του για το φράγμα γιατί «…θα αλλοιωθεί ο κοινωνικοοικονομικός ιστός και η φυσιογνωμία της περιοχής».

- Δεκέμβριος 2002: Μετά από ένταξη του έργου διάσωσης του γεφυριού στο ΠΕΠ Ηπείρου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων εγκρίνει ποσό 293.470 ευρώ για σύνταξη μελέτης. Τελικά το ποσό συρρικνώνεται στα 100.000 ευρώ.

- Άνοιξη του 2003: Ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η κατασκευή του φράγματος από τη Μηχανική ΑΕ, δημοπρατείται απ’ τη Νομαρχία Ιωαννίνων η εκπόνηση της Μελέτης για τη σωτηρία του γεφυριού. Τη διεκδικούν 8 συμπράξεις μελετητικών γραφείων.

- Καλοκαίρι 2003: Έκδοση προέγκρισης χωροθέτησης και προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης της εταιρείας Μηχανική ΑΕ.
Πυροδότηση νέων αντιδράσεων.
Υπέρ του φράγματος το υπουργείο Ανάπτυξης.



- Δεκέμβριος 2013: Ο καθ’ ύλη αρμόδιος για την προστασία των μνημείων της περιοχής, προϊστάμενος της 6ης Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων, αρχιτέκτων Μηχανικός Σπύρος Πανταζής, επιχειρηματολογεί υπέρ του φράγματος βλέποντας στην περιοχή μια νέα λίμνη Πλαστήρα!!!

- Άνοιξη 2004: Η Μηχανική ΑΕ τάζει αντισταθμιστικά οφέλη. Ελάχιστοι το συζητούν (Δήμος Αγνάντων/Δήμαρχος Χρ. Χασιάκος), οι περισσότεροι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες.
Οργάνωση στην Αθήνα εκδήλωσης και έκδοσης ψηφίσματος υπέρ του γεφυριού από το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών.

- Καλοκαίρι - Φθινόπωρο 2004: Ενστάσεις για χαριστική ανάθεση της μελέτης προστασίας του γεφυριού από τη Νομαρχία Ιωαννίνων σε συγκεκριμένο γραφείο μελετών. διαδοχικές επαναξιολογήσεις και μεγάλη καθυστέρηση της ανάθεσης.

- Φεβρουάριος 2005: Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου (πρώην 6η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων) με έγγραφό της (αρ. πρ. 178/4.2.2005) προς το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πληροφορεί πως «απ’ την πλευρά μας δεν υπάρχει αντίρρηση για την κατασκευή του φράγματος, υπό τον απαρέγκλιτο όρο όπως η ανώτατη στάθμη του φράγματος θα περιορίζεται στη βάση των βάθρων του πέτρινου γεφυριού της Πλάκας».

- Μάιος 2005: Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Φώτη Κουβέλη προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ για μέτρα που προτίθενται να πάρουν για τη διάσωση του γεφυριού.

- Άνοιξη 2005: Μεγάλες συσκέψεις στις Νομαρχίες Άρτας και Ιωαννίνων με συμμετοχή φορέων και κοινού για λήψη γνωμοδοτικών αποφάσεων. Εκπρόσωποι της Μηχανικής ΑΕ τάζουν, μα οι αποφάσεις είναι κατά του φράγματος. Η Εταιρεία διακηρύσσει «…Εμείς προχωράμε»!!

- Μάιος 2005: Η Νομαρχία Ιωαννίνων υπογράφει σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης μελέτης: «Γέφυρα Πλάκας - Μελέτη αποκατάστασης μνημείου, περιβάλλοντος χώρου και προσβάσεων» με τα Γραφεία Μελετών Γ. Παπαγεωργίου κ.λπ. Στη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης υποβάλλονται στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων διάφορες προτάσεις προς έγκριση αλλά η τελευταία δεν θα απαντήσει ποτέ.


- Ιούνιος 2005: Προβολή από την ΕΤ1 του ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπαθανασίου «Τα Γεφύρια της Ηπείρου, ..περιμένοντας τον θάνατο» -Σπ. Μαντάς: το γεφύρι εγκαταλειμμένο αν δεν πνιγεί θα καταρρεύσει…

- Αύγουστος 2005: Έγκριση από την Κυβέρνηση Καραμανλή των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του φράγματος [υπέγραψαν: υπ. ΠΕXΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, υπ. Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, υφ. Πολιτισμού Π. Τατούλης, υφ. Γεωργικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός / κοινή Υπουργική απόφαση 143343/31.8.2005].

- Οκτώβριος 2005: Επεισοδιακή σύσκεψη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας για καθορισμό της στάσης τους: προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή εκ νέου διαπραγμάτευση με τη Μηχανική ΑΕ ώστε να επιτευχθούν περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη; Η πρώτη πρόταση απορρίπτεται, η δεύτερη ισοψήφησε αλλά με τη διπλή ψήφο του προέδρου Αν. Καρανίκα περνάει. Εντάσεις, αναδιπλώσεις παλαιότερων θέσεων και αντεγκλήσεις που κορυφώνονται από την παρουσία του εκπροσώπου της Μηχανικής Γ. Δημάκη!
Ο Δήμος Αρταίων επικαλούμενος και την αρνητική εμπειρία του από το φράγμα Πουρναρίου εκφράζει αντιρρήσεις: «Το ενεργειακό πρόβλημα δεν λύνεται με όρους εμπορίου» / Δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης.

- Νοέμβριος 2005: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας -κατά των Υπουργείων Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού (!) και Αγροτικής Ανάπτυξης που έδωσαν “πράσινο φως” για την κατασκευή του φράγματος- από τους Δήμους Κατσανοχωρίων, Ξηροβουνίου, Πραμάντων, την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φραστιανών, διάφορες άλλες Αδελφότητες, 40 κατοίκους της περιοχής και 16 ιδιοκτήτες γης.
Οργάνωση στην “Πανηπειρωτική” Ημερίδας με θέμα “Άραχθος και φράγματα. Οι επιπτώσεις στη μέση κοιλάδα και η στάση της Πολιτείας”.
Έκδοση Ψηφίσματος από το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών και δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ.
Υπόμνημα Διαμαρτυρίας από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων  (ΙΛΕΤ).
Διγλωσσία αρκετών πολιτικών (όντας Κυβερνητικοί ή σιωπούν ή εκφράζονται υπέρ του φράγματος, οι ίδιοι όντας στην αντιπολίτευση κατηγορούν το φράγμα και “ευαισθητοποιούνται” για το γεφύρι).


- Ιανουάριος 2006: Καθιέρωση ρίψης του σταυρού στον Άραχθο από το γεφύρι την ημέρα των Θεοφανείων.
Το ΤΕΕ, τμήμα Ηπείρου, τάσσεται υπέρ του φράγματος με επισημάνσεις λήψης μέτρων διάσωσης του γεφυριού και αποφυγής μετακίνησής του επειδή “το σημαντικότατο αυτό έργο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι οργανικά και αισθητικά ενταγμένο στο ευρύτερο περιβάλλον”.

- Φεβρουάριος 2006: Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Κομισιόν για την πορεία του έργου αποκατάστασης του γεφυριού.

- Αύγουστος 2006: Οργάνωση στον χώρο του γεφυριού από την Ομοσπονδία των Τζουμερκιωτών -και άλλων φορέων- μεγάλης συγκέντρωσης και έκδοση ψηφίσματος κατά του συγκεκριμένου φράγματος αλλά και άλλων μικρότερων κατά τόπους -εκδηλώνεται ενδιαφέρον από άλλες εταιρίες. Ακούγονται προτάσεις για γενική προστασία του Αράχθου, επέκταση του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, ανάπτυξη ήπιων παραποτάμιων δραστηριοτήτων. Έκκληση προς τις τοπικές κρατικές υπηρεσίες Ιωαννίνων και Άρτας να πάρουν ξεκάθαρη θέση και μέτρα και προς τους υποψήφιους βουλευτές ενόψει εκλογών να καθορίσουν/σταθεροποιήσουν την στάση τους και να πιέσουν.
Κάλυψη και υποστήριξη από εφημερίδες πανελλήνιας εμβέλειας.
Συμμερίζονται και υποστηρίζουν διεθνείς οργανώσεις, όπως Greenpeace και WWF.

- Οκτώβριος 2006: Ερώτηση στην Ευρωβουλή του βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις προσθήκης και τρίτου μεγάλου φράγματος στον Άραχθο ποταμό.

- Δεκέμβριος 2006: Με αίτησή της άλλη ιδιωτική εταιρεία ζητά από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) έγκριση κατασκευής 5 νέων μικρότερων υδροηλεκτρικών έργων στον Άραχθο και τους παραποτάμους του.



- Ιανουάριος 2007: Ύστερα από ενέργειες της Νομαρχίας Ιωαννίνων, αναδεικνύεται ανάδοχος για τη συντήρηση και αποκατάσταση του γεφυριού, σε φάσεις, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

- Φεβρουάριος 2007: Εγκρίνεται από το ΠΕΧΩΔΕ ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και προωθείται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων και Λίμνης Παμβώτιδας -συμπεριλαμβάνεται η περιοχή Αγίου Νικολάου και προτάσεις για προστασία του γεφυριού και του διπλανού τελωνείου.
Η κίνηση, με ζώνες διαφορετικού βαθμού προστασίας, καταγγέλλεται από πολλούς ως “Δούρειος Ίππος” για την κατασκευή του φράγματος.
Ακτιβιστές με πανό και συνθήματα στο ΣΕΦ διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας γιορτής “Πίτα των Ηπειρωτών” από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας -ο πρόεδρός της, Γ. Ζώης, είχε αρνηθεί στην ομιλία του να κάνει αναφορά στο θέμα.

- Απρίλιος 2007: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Άρτα κατά του φράγματος και υπέρ προστασίας του γεφυριού. Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού. Συμμετέχουν τοπικοί βουλευτές και σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Κάποιοι διαφοροποιούνται σε προσωπικό επίπεδο παρά τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων που ηγούνται -νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης.

- Μάιος 2007: Ερώτηση στην Ευρωβουλή για το φράγμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.

- Δεκέμβριος 2007: Το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 3858/2007 απόφασή του δικαιώνει την προσφυγή, ακυρώνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μηχανικής ΑΕ και της αφαιρεί την άδεια κατασκευής του φράγματος.

- Φεβρουάριος 2008: Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (πρόεδρος Κ. Αλεξίου) βραβεύει τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για τον πολύχρονο αγώνα εναντίον του φράγματος.

- Καλοκαίρι 2008: Εκτελούνται έργα (α΄ φάση υλοποίησης της μελέτης της Νομαρχίας) που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο, τις  προσβάσεις στο μνημείο και τον διάδρομο διάβασης -ο τελευταίος, αισθητικά αποτυχημένος (πλάκες Καρύστου αντί παραδοσιακού καλντεριμιού), ξηλώνεται και ξαναφτιάχνεται. Η δεύτερη φάση που αποσκοπεί στη στερέωση των βάθρων δεν θα ξεκινήσει ποτέ. Επί χρόνια η μελέτη θα κυκλοφορεί από γραφείο σε γραφείο, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στις κεντρικές του Υπουργείου Πολιτισμού και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

- Καλοκαίρι 2008: Η Μηχανική ΑΕ υποβάλει εκ νέου αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια κατασκευής του φράγματος.
Αντιδράσεις και καταγγελίες της Πανηπειρωτικής, της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών.



- Δεκέμβριος 2011: Μετά από πολλές αλλά άκαρπες παρεμβάσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Υπηρεσία Ν. Μνημείων, Δήμο Β. Τζουμέρκων κλπ), ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου αναγκάζεται να ξαναστείλει τη μελέτη της β΄ φάσης προς έγκριση και υλοποίηση στις Κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι τελευταίες θα απαντήσουν μετά ένα χρόνο (Οκτ. 2012), ζητώντας από το Σύλλογο (;) να εκπονηθεί νέα μελέτη!!

- Ιανουάριος 2012: Με πολυνομοσχέδιο και φωτογραφικές διατάξεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου) προσπαθεί να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και να διευκολύνει τη Μηχανική ΑΕ στην κατασκευή του φράγματος.
Πλήθος φορέων της τοπικής κοινωνίας υποστηρίζει με υπόμνημά του ότι, πέρα από τις προφανείς “μεθοδεύσεις και εξυπηρετήσεις”, το πρόβλημα για τα Τζουμέρκα και τον Άραχθο γιγαντώνεται καθώς έχει ήδη επιβαρυνθεί από δύο μεγάλα φράγματα.
Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Οικονόμου, κάνει λόγο για “πολιτικαντισμούς” και καταγγέλλει ότι «με τη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος και τις διατάξεις των άρθρων 52 και 56 παρακάμπτεται ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου».
Τελικά το γεφύρι της Πλάκας είναι αυτό που για άλλη μια φορά μπλοκάρει τις περαιτέρω συζητήσεις -όλα έχουν “προβλεφτεί/τακτοποιηθεί” για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά ο νόμος δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι το γεφύρι δεν θα βουλιάξει, ότι θα αντέξει.

- Ιούνιος 2013: Η Περιφέρεια Ηπείρου (η Νομαρχία έχει καταργηθεί) συγκαλεί σύσκεψη με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων για την τελική διατύπωση, έγκριση και υλοποίηση της β΄ φάσης της μελέτης της (αποκατάσταση βάθρων).
Πραγματοποιείται αυτοψία στο γεφύρι από τεχνικούς της Περιφέρειας και της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων, διαπιστώνονται προβλήματα αλλά δεν γίνεται τίποτα.

- 2013: Η Μηχανική ΑΕ αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα, να ατονεί, η κατασκευή του φράγματος.
Η εγκατάλειψη του γεφυριού συνεχίζεται. Οι σχετικές αρμόδιες υπηρεσίες το ξεχνούν, καλύτερα αποφεύγουν ακόμη και να αναφερθούν σε ένα θέμα πια θολό αν όχι “επικίνδυνο”. Έτσι, οι όποιοι επιμένουν στη επισκευή του όχι μόνο δεν εισακούονται αλλά χλευάζονται ως γραφικοί.

- Αύγουστος 2014: Εκτεταμένες ρωγμές εμφανίζονται στο γεφύρι και ειδοποιούνται και πάλι οι αρμόδιες τοπικές κ.λπ. αρχές.
Δεν παίρνεται κάποιο μέτρο και ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου αναγκάζεται να απευθυνθεί στον ίδιο τον Υπουργό Πολιτισμού, Κων/νο Τασιούλα, εκθέτοντας την πολύχρονη καθυστέρηση υλοποίησης της β΄ φάσης της μελέτης της Νομαρχίας/Περιφέρειας και να ζητήσει την επέμβασή του. Ο Υπουργός ούτε απαντάει ούτε δέχεται τα μέλη του Συλλόγου.



- 1η Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 9.28 πρωινή: Το γεφύρι της Πλάκας καταρρέει ύστερα από δυνατές βροχοπτώσεις. Η είδηση παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις στα ΜΜΕ και συγκινεί το πανελλήνιο. Δηλώσεις οδύνης από τους κατοίκους και όσους υπερασπίστηκαν τόσα χρόνια το μνημείο. Η νέα Κυβέρνηση (Σύριζα) δηλώνει πρόθεση το γεφύρι να αναστηλωθεί, προθυμοποιείται ο επιχειρηματίας Κ. Λούλης απόγονος του χορηγού να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, το Πολυτεχνείο αναλαμβάνει τη μελέτη της ανακατασκευής. Μέσα σε όλη αυτή την …ωραία ατμόσφαιρα, οι ένοχοι -με ονοματεπώνυμο- πονηρά σιωπούν ποντάροντας για άλλη μια φορά στη γρήγορη λήθη ή βρίσκουν ευκαιρία να αλληλοκατηγορηθούν “επενδύοντας” για το μέλλον.



1 σχόλιο:

  1. Αν είχανε ακούσει τον Πανταζή, ίσως να μην είχε πέσει το γεφύρι και η περιοχή των Τζουμέρκων να είχε αναπτυχθεί τουριστικά πολύ περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή