Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Το γεφύρι στα Γκαλντέρια



ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΑ ΓΚΑΛΝΤΕΡΙΑ



Β
ρίσκεται κάτω από το χωριό Γορίτσα της Δρόπολης, γεφυρώνοντας τον Δρίνο ποταμό. Εξακολουθεί να εξυπηρετεί τους κατοίκους στο καθημερινό τους πήγαινε-έλα στα χωράφια του κάμπου. Παλιά έβγαιναν και στο κεντρικό δερβένι που από τη δεξιά όχθη κατευθυνόταν στο Αργυρόκαστρο.
   Πρόκειται για τρίτοξο γεφύρι, με το καλντερίμι του να κινείται ακανόνιστα στο ρυθμό των αποκάτω του τόξων -επειδή ανοίγουν, άρα και σηκώνονται, άνισα. Η πρώτη καμάρα, η βασική, προς τη δεξιά όχθη, ανοίγει 7.00 μ. και ανεβαίνει στα 3.40, η δεύτερη, αντίστοιχα, 6.40 με 2.15 μ., ενώ η τρίτη, η μικρότερη, 5.00 και 0.65 μ. Πάνω στον ταλαντευόμενο διάδρομο διάβασης, πλάτους 1.80 μ., πρέπει να περπατήσεις 29.00 μ. για να βρεθείς στην αντίπερα όχθη. Αλλά πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα, αφού η φθορά το έχει καταστήσει πια επικίνδυνο.


   Να σημειωθεί πως αποτελούσαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γεφυριού -μη ορατά σήμερα γιατί έχουν καταστραφεί- δύο ορθογώνια(!) στο σχήμα ανακουφιστικά παράθυρα. Σίγουρα πρόκειται για σπάνια ως προς τη μορφή ανοίγματα, που βρίσκονταν στο πρώτο απ’ τα δεξιά μεσόβαθρο, ψηλά, κοντά στο καλντερίμι διάβασης. Εξαφανίστηκαν, όταν το τελευταίο έχασε αρκετές από τις πέτρες του με αποτέλεσμα τώρα να κινείται ακουμπώντας στα εξωρράχια των τόξων.


   Πότε κατασκευάστηκε τούτο το γεφύρι παραμένει άγνωστο, αλλά η τοιχοποιία του μαρτυρά πολύ παλαιά κατασκευή -σημειώνεται στους χάρτες του 19ου αιώνα.

---------------------------------------------------
Γεωγραφικά στοιχεία γεφυριού: Ν 39 ̊  58΄ 48.50΄΄  Ε 20 ̊  14΄ 48.33΄΄  Υψ. 219 μ.
Νο καταγραφής / αρχειοθέτησης: 447 (25.10.1997)
 -----------------------------------------------------

      

Μαγνητοσκόπηση: Σπύρος Μαντάς / 8.6.2013
Παραγωγή: Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου