Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Το γεφύρι του Κατή



ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗ



   Β
ρίσκεται κάτω απ’ το χωριό Μπένια της Πρεμετής, στο δρόμο για το χωριό Ντελβίνα. Γεφυρώνει τον παραπόταμο του Αώου, τον Λενγκαρίτσα, ακριβώς στο σημείο όπου η κοιλάδα του στενεύει και γίνεται φαράγγι. Τη δίοδο μέσα στα άγρια βουνά εκμεταλλευόταν παλιά ένας δρόμος, μάλλον μονοπάτι, που μεταξύ Σκερίας και Νταγκλί ανέβαζε στα απομονωμένα χωριά της Κολώνιας.


   
 Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι, με ένα ανακουφιστικό παράθυρο στα αριστερά. Το τόξο, ημικυκλικό, ανοίγει στα 15.00 μ., ενώ ανασηκώνεται απ’ το νερό ως 7.35! Έχει χτιστεί με δύο, ίσου πλάτους, διαζώματα θολιτών, που φανερά συμβάλλουν στη στατικότητά του. Αντίθετα, στο διπλανό ανακουφιστικό οι μικρές πέτρες που καδράρουν το ένα εδώ διάζωμα θολιτών απλά διακοσμούν -άνοιγμα παράθυρου 2.50 μ., ύψος του 3.00. Πάνω, ο διάδρομος διάβασης, με μήκος 34.50 μ. και πλάτος 2.70, διατρέχει την τροχιά του αλλάζοντας όχθη με όχι ιδιαίτερα μεγάλες κλίσεις. Δεν χρειάστηκε καν να κατασκευαστούν ούγιες, μόνο αρκάδες που δυστυχώς πια σώζονται ελάχιστες.

Το γεφύρι, αν και δεν αναφέρεται απ’ τους περιηγητές -δύσκολα θα εισχωρούσαν σε μια τέτοια περιοχή- θεωρείται αρκετά παλιό. το σημειώνουν όλοι οι χάρτες της εποχής, μα πιο πολύ συνηγορεί για την παλαιότητά του η ίδια του η τοιχοποιία, στην οποία μπορεί κανείς να διακρίνει τουλάχιστον δύο φάσεις. Στην αριστερή όχθη, ακριβώς δίπλα, σώζεται ακρόβαθρο άλλου, κατά τα φαινόμενα ακόμη παλαιότερου γεφυριού.
Στη διάρκεια του βορειοηπειρωτικού αγώνα και συγκεκριμένα στις 26 και 27 Μαρτίου του 1914, για την κατάληψη του γεφυριού, προκειμένου να ελεγχτεί το πέρασμα του Λενγκαρίτσα, έγιναν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της αλβανικής χωροφυλακής και ατάκτων υπό τον ταγματάρχη Μουσταφά και ελληνικών αυτονομιακών τμημάτων υπό των οπλαρχηγών Παπαγεωργίου και Κοσσυβάκη.[1]


----------------------------------
Γεωγραφικά στοιχεία γεφυριού: Ν  40 ̊ 14΄39.88΄΄ Ε  20 ̊ 25΄56.82΄΄  Υψ. 334 μ.
Νο καταγραφής / αρχειοθέτησης: 537 / 27.10.2000
-----------------------------------------


Μαγνητοσκόπηση: Σπύρος Μαντάς / 9.6.2013
Παραγωγή: Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων






[1] ΓΕΣ/ΔΙΣ, Ο Βορειοηπειρωτικός Αγώνας, Έκδοση Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού, Αθήνα 1997, 200-208.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου